Šio alaus istorija prasidėjo jau XVIII a. pradžioje. Tuomet, Anglijoje išvirtas alus buvo gabenamas britų kareiviams, kurie buvo dislokuoti Indijoje. Į alų buvo įdėta daug daugiau nei įprastai apynių, kurie buvo laikomi natūraliu konservantu ir apsaugodavo alų nuo gedimo ilgos kelionės metu. Dėl pastarosios priežasties, šis alus pasižymėjo dar didesniu kartumu, kurį sušvelnindavo įvairūs aromatai atsiradę aukštoje fermentavimo temperatūroje iš salyklo ir apynių. IPA paneigia klišes apie tai, kad visas alus yra kartus. Šio alaus gurmanai neleis sumeluoti, kad IPA stilius kalba apie kartumą ir apynius, kurių šio alaus virime gailėti negalima.

IPA diena



Laikui bėgant išplito daugybė IPA rūšių, kaip American IPA, Belgian IPA, British IPA, Imperial IPA, ir visi išsiskiriantys tam tikrais ingredientų skirtumais arba virimo, fermentavimo ir brandinimo ypatumais.


American IPA. Naudojant didelį kiekį apynių amerikietiško IPA alaus virime ir brandinime, atsiskleidžia patys įvairiausi vaisių skoniai ir aromatai, o svarbiausia – alaus kartumas. Tai gana stiprus alus, kuriame pajusite ne tik vaisių, ypatingai, citrusų, bet ir gėlių aromatus. Jis yra tvirtai kartus dėl amerikietiškų apynių. American IPA gamybai gausiais kiekiais naudojami amerikietiški „cascade“, „citra“, „centennial“, ir „chinook“ apyniai, kurie yra ne tik verdami, bet ir brandinami. Visa tai tam, kad keldami taurę prie lūpų užuostume tokius tropinių vaisių kvapus.


British IPA. Angliškajam IPA alui būdingas kiek silpnesnis kartumas, o skonis mažesnio intensyvumo nei populiariausiame amerikietiškame IPA aluje. Ji išsiskiria žalio apynio kvapu ir turi daug žolelių aromato, primenančio medžių lapus.



Belgian IPA. Fermentuotas su belgiškomis mielėmis, norint, kad greta apynių atsigultų belgiškas charakteris. Šis stilius labiausiai jis išpopuliarėjo per Antrąjį pasaulinį karą, kai ėmė sparčiai plisti Pilsner alus. Šio alaus skonis gali būti labai įvairus – dažniausiai lengvai vaisinis, mažai kartus. Vyrauja lengvai skrudintos duonos, saldžių sausainių ar riešutų aromatai. Aromatų ir skonių įvairovė kyla ne tik dėl naudojamų salyklo ir kilmingųjų apynių, bet ir dėl papildomų prieskonių.


Imperial IPA. Ši IPA patiks labai kartaus skonio mėgėjams, nes jo intensyvus apynių aromatas, sumaišytas su nemažu alkoholio kiekiu, suteikia išraiškingumo skoniui.




Parengta pagal 15min.lt



#IPA #alus #blogas

curved-arrow-black-png-0.png
Naujienlaiškio prenumerata
Įdomus straipsniai apie alų, alaus kultūrą, įdomiausius barus ir daug daugiau...

Vilnius, Lithuania