Lagerių pateikimas


Lagerių šeimos alūs dažniausiai parduodami jau tinkami gerti. Jie tokie išlieka maždaug pusmetį, kai kurie vartojimui tinka iki metų.

Patiekiami lageriai atvėsinti iki 4-6 °C temperatūros. Pailgoje taurėje ar bokale. Tai gali būti tiek fleitos formos taurė, tiek puodelis. Prieš pilant alų, bokalas pirmiausia praskalaujamas šaltu vandeniu tam, kad ilgiau išliktų puta. Paverskite taurę ir pamažu pilkite alų per sienelę, kad nesusidarytų puta, tol, kol pripildysite du trečdalius indo. Tada ištiesinkite taurę ir pabaikite supilti alų po truputį keldami butelį, tam, kad susidarytų maždaug dviejų pirštų storio puta. Peiliu ar mentele galima susprogdinti didžiausius burbulus, taip puta išsilaikys ilgiau.

Alaus taurės

Elių pateikimas


Kai kurie eliai, dažniausiai stiprūs, vykdo antrinę fermentaciją buteliuose, taigi jie gali būti išlaikomi kelerius metus. Idealu būtų, kad laikomi jie būtų 6-10 °C, tamsioje patalpoje.

Patiekiami eliai atvėsinti iki 5-12 °C temperatūros. Pilami eliai į sausą taurę. Ne visada reikia pakreipti taurę, priklauso nuo alaus rūšies ir putos konsistencijos. Jeigu alus buvo nepasterizuotas ir brendo butelyje, palikite šiek tiek alaus butelyje, kad į taurę nepatektų drumzlės. Baltieji alūs turėtų būti patiekti labai šalti, tuo tarpu stiprieji alūs, kurie antrą kartą fermentuojasi buteyje, gali būti patiekiami aukštesnės temperatūros.

Lambikai pateikiami pailgose taurėse, panašiose į lagerio, maždaug 5 °C temperatūros. Jų puta greitai išgaruoja ir išnyksta, tad norėdami gražios „kepurės“ nepilkite per taurės sienelę.





#Alauskultura #alus #blogas

curved-arrow-black-png-0.png
Naujienlaiškio prenumerata
Įdomus straipsniai apie alų, alaus kultūrą, įdomiausius barus ir daug daugiau...

Vilnius, Lithuania