„Trappist” alus – tai unikalus reiškinys šių laikų aludarystėje. Trapistų istorija prasidėjo 1664 metais, kai vienas iš cistersų vienuolyno Prancūzijoje abatų įkūrė Cistersų griežtų taisyklių ordiną, pavadintą to vienuolyno „la Trappe“ vardu. Nors trapistai turi itin griežtas nuostatas dėl dienos režimo, maldų, maisto ir vertybių, ordinas nereikalauja susilaikyti nuo alkoholio. Pomėgis gurkšnoti būtent alų galiausiai ir paskatino vienuolius užsiimti aludaryste, iš kurios lėšų išsilaikydavo ir patys vienuolynai. „Trappist” alus turi atitikti griežtus reikalavimus, tam kad galėtų vadintis šiuo vardu:


*Alus turi būti išvirtas tarp keturių TRAPPIST vienuolyno sienų ir alaus virimo procesą prižiūrint vienuoliams.

*Tai turi būti veikiantis vienuolynas su praktikuojančiais vienuoliais jame, o alaus darykla turi turėti tik antraeilį vaidmenį jų gyvenime.

*Alaus darykloje gautas pelnas turi būti skirtas išlaikyti vienuolyną ir padenkti vienuolių pragyvenimo išlaidas. Visi kiti pinigai paaukojami labdarai ir paramai vargstantiems.

Trappist alus. Vienas pasaulis.

Įdomus faktai apie Belgiją:


Šiuo metu egzistuoja apie 400 alaus rūšių. Belgija šiame sąraše pasižymi kaip daugiausiai individualių alaus rūšių turinti šalis.


Belgijoje veikia per 130 alaus bravorų. Šalyje populiarios nedidelės šeimyninės alaus daryklėlės, kur aludarystės menas perduodamas iš kartos į kartą. Alus nuo seno buvo gaminamas šventėms bei kitoms svarbioms progoms.


Ypatingą aludarių reikšmę visuomenėje pažymi faktas, kad neretai vietos aludaris buvo išrenkamas miestelio meru.


La Trappe

Mūsų asortimente galite rasti trapist alų - La Trappe


#Alauskultura #trappist

curved-arrow-black-png-0.png
Naujienlaiškio prenumerata
Įdomus straipsniai apie alų, alaus kultūrą, įdomiausius barus ir daug daugiau...

Vilnius, Lithuania