Naujienlaiškio prenumerata
Įdomus straipsniai apie alų, alaus kultūrą, įdomiausius barus ir daug daugiau...

Vilnius, Lithuania 

 

    Elis – tai pirmasis alaus tipas, kuris buvo verdamas nuo seno, kol dar nebuvo išrasta šalta žemutinė fermentacija. Šis aukštutinės fermentacijos alus fermentuojamas 15-24°C temperatūroje, ir dėl joje susidarančių esterių turi salsvą, vaisinį skonį. Eliai tradiciškai verdami iš miežių ir dažnai maišomi su kviečių salyklu, pridedant apynių, kurie subalansuotų intensyvų saldų, „sviestinį“ skonį. Senovėje elis buvo dar kartinamas kraujažole, gailiais ar viržiais; tačiau nuo XIV a. aludariai vieningai tam ėmė naudoti apynius. Angliškas ale terminas yra kildinamas iš indoeuropiečių prokalbės šaknies *alu-, kuri atsispindi ir šio gėrimo pavadinime tose šalyse, kur jis buvo išplitęs – senovės anglų alu ar ealu, saksų alo, skandinavų öl/øl, suomių ir estų olu, baltų alu ar alus.

    La Trappe. Elis. Vienas pasaulis

    Įdomus faktai apie alų:


    1983 m. JAV buvo 49 licencijuotos alaus daryklos, o jau 2017 m. buvo 8863.

    Senovės Egipto dokumentuose išvardytos 17 skirtingų alaus rūšių su tokiais pavadinimais kaip „laimė“ ir „dangiškas“.



    Elis Lietuvoje

    Senovinis lietuviškas alus, iki atsirandant pramoninei gamybai, taip pat buvo viršutinės fermentacijos (kai savo darbą atlikusios mielės iškyla į rauginimo talpos viršų), tai yra – elis.


    #Alauskultura #Elis

    curved-arrow-black-png-0.png