Naujienlaiškio prenumerata
Įdomus straipsniai apie alų, alaus kultūrą, įdomiausius barus ir daug daugiau...

Vilnius, Lithuania 

 

    Kiekviena šiais laikais populiari alaus taurės forma buvo sukurta dėl tam tikrų priežasčių. Pavyzdžiui, JAV populiarios 0,46 l talpos į viršų platėjančios „shaker“ taurės buvo pradėtos gaminti kokteilių plakikliams. Jos taip pat pamėgtos dėl patogaus laikymo sudedant taures vieną ant kitos. Tik vėliau buvo pastebėta, kad tokia forma puikiai atskleidžia alaus skonį ir aromatą.

    Alaus taurės

    Kiekvienas alus turi jam skirtą taurę

    Taurių formų šiandien yra tiek daug, kad norint išsirinkti tinkamiausią, tenka pasukti galvą ir profesionalams. Vis dėlto galima išskirti kelias populiariausias. Pavyzdžiui, „pilsner“ tipo alų rekomenduojama ragauti iš aukštos, į viršų platėjančios stiklo taurės. „Pilsner“ taurės forma padeda atskleisti švelnią lengvo alaus karbonizaciją bei labai gerai išlaiko putą. „Stout“ alus dažniausiai patiekiamas plono stiklo, siauro dugno, per vidurį platėjančioje taurėje, kuri padeda atsiskleisti kavos ir tamsiojo salyklo aromatams, padeda išlaikyti itin tirštą putą. Žinoma, tiek barams ir restoranams, tiek mums patiems būtų sudėtinga turėti taurę kiekvienai įmanomai alaus rūšiai. Taurės, padedančios geriausiai atsiskleisti alaus aromatams ir skoniui, yra tulpės formos. Šios taurės kitaip žinomos kaip „chalice“ arba „goblet“: storas stiklas trumpa kojelė, plati apatinė taurės dalis, viršuje susiaurėjanti. Ši taurė padeda geriau pajausti ne tik skonį, bet ir atsiskleisti kvapams, įvertinti alaus spalvą ir putą.

    Kiek šiandien yra sukurta skirtingų taurių – jau sunku ir suskaičiuoti, kone kasdien atsiranda kokia nors nauja, patobulinta forma. Nors kai kurios jų jau spėjo sulaukti pripažinimo, pelnyti vartotojų simpatijas. Bet kuriuo atveju – tik taurėje atsiskleidžia visos alaus savybės. Todėl net neturėdami idealiai ragaujamam stiliui tinkančios taurės – visada stenkitės ragauti būtent iš taurės, o ne iš butelio arba skardinės. Taip galėsite geriau įvertinti spalvą, aromatus ir, žinoma, skonį.




    Parengta pagal 15min.lt strapsnį




    #Alauskultura #alus #blogas

    curved-arrow-black-png-0.png